mandag 3. mai 2010

Velkommen til Lofoten!

Lofoten et eventyrlig øyrike midt uti Vestfjorden. Maken til natur med steile forrevne fjell, trollske fjorder og idylliske hvite sandstrender finner du ikke noen plass.Lofoten er ei øygruppe i Nordland fylke, og ligger på 67. Og 68. Breddegrad nord for Polarsirkelen. Lofoten består av de seks kommunene Vågan, Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst. Golfstrømmen gjør klimaet her mye mildere enn andre steder i verden som ligger på samme breddegrad.

I dag er Lofoten Norges mest populære og fascinerende reisemål, og det er like vakkert her sommer som vinter. Og du kan oppleve all slags vær. På sommeren blinker midnattssola fra 27. mai til 17. juli. På vinteren danser nordlyset på himmelen fra 6. Desember til 6. Januar.

Hovedattraksjonen og det som gjør at turister vender tilbake til denne plassen, langt uti havgapet, er naturen i seg selv, vill, vakker og så å si uberørt.

Det er også noe med folket som bor her nord, Utadvendte, hyggelige og litt rufsete i kantene. De har bevart mange av sine tradisjoner og mye av sin kultur.

Ønsker du å hive etter pusten mens du nyter fantastisk natur? Sykkelferie i Lofoten er blitt kjempepopulært. De slakke og svingete veiene tar deg med på en eventyrlig reise hvor du vil føle at du går i et med naturen. Mange starter turen i Svolvær og sykler vestover. Flere aktører i Lofoten driver utleie av sykler

For de mindre spreke er rorbuferie blitt svært attraktivt. Rorbuene som før ble brukt til å gi fiskerne ly under lofotfiske var svært primitive, men i dag er de blitt til moderne buer med høy standard. Her får du alt du trenger for en vellykket ferie.

Fiske har alltid vært Lofotens største næring. Det arrangeres fisketurer med båt sommer og vinter. Fra midten av februar til april foregår det store skreifisket som er et av verdens største sesongfiske. Her deltar yrkesfiskere fra hele Norge. Bli med og opplev spenningen og den enorme fangsten du også!

Opplev Lofotens yrende fiske og fugleliv på safari. Det tilbys alt fra havørnsafari til spekkhogger - og hvalsafari. Det fins mer enn 80 forskjellige fuglearter og Havørnbestanden her er av verdens største. Det er ikke mangel på hverken hval eller spekkhogger heller. Spekkhoggeren er den minst sjenerte og kommer ofte helt inntil båten.

Fjellene her er et eldorado for turgåing og fjellklatring. Her finnes utfordringer for enhver smak, både lett og mer utfordrende terreng. Utsikten er uansett fantastisk når du kommer til topps! Svolværgeita er veldig populær å bestige, og kan anbefales for de litt mer erfarne fjellklatrerne.

Lofoten kan i dag by på kunst og historie på høyt nivå. Det er en rekke museer og kunstgallerier det er verdt å ta turen innom. 10 – 15 høvdingsetere lå i nord-Norge tilbake til jernalderen. Et av disse lå på Borg i Lofoten, og her lå også det eneste hvor selve høvdinggården er påvist. På vikingmuseet Lofotr kan du oppleve hvordan det var å være viking i Lofoten. Den 83m lange rekonstruerte høvdinggården tar deg med tilbake i tid, med flotte utstillinger og håndverk fra vikingtiden. Du kan få omvisning på området med guide og være med å ro i et ekte vikingskip!

Av: Renate Vikjord

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar