onsdag 7. oktober 2009

Gravdal-Lofotens hovedstad?Gravdal er det flotteste sted i Lofoten! Neida, jeg tuller bare litt. Gravdal er nok mere en et sted man bare kjører gjennom for det meste. Men dette er stedet jeg er oppvokst i, sammen med min flotte familie. Det har vært et fint sted å vokse opp i.

Ellers har vi jo en butikk, en kiosk, en cafe og Lofoten sykehus på Gravdal.Lofoten sykehus sysselsetter mange mennesker i Lofoten. Min mor har jobbet der hele sitt arbeidsliv, som sykepleier. Eller har vi jo også både håndball og fotball klubb. Jeg var en ivrig håndballspiller i min ungdom. Så du ser jeg hadde noen sunne interesser som ung;-) Noe av det flotteste vi har på Gravdal er Buksnes kirke, der den rager mot himmelen. Dette er et storslått kirkebygg, som vekker stor oppsikt. Her er noen ord funnet på nettet om kirka:

Buksnes kirke ligger på Gravdal i Vestvågøy kommune i Nordland. Kirka er ei langkirke i dragestil, av tømmer, med 600 plasser. Den ble innviet 22. november 1905 og restaurert mellom 1965 og 1967. Arkitekt for kirka var Karl Norum.

Buksnes kirkesogn er nevnt første gang i skriftlige kilder i 1324. Ei kirke blåste ned fire år på rad, siste gang i 1638/39. Ei ny korskirke av tre sto ferdig i 1641. Denne kirka sto muligens helt fram til 1802, da den var så dårlig at den måtte rives. Ei ny langkirke ble så bygd, delvis av tømmer fra den gamle. Denne kirka ble så ødelagt av en storm i 1882. Enda ei ny kirke ble bygd, denne gang ei korskirke. Denne kirka ble innviet i 1885. Den ble antent av et lyn og brant ned 26. januar 1903.

Dagens kirke ble lenge støttet opp av seks stag for å motstå stormværet. Da kirka ble restaurert på 1960-tallet, ble stagene fjernet og støpt inn i veggene i sidegangene.

Dagens orgel i Buksnes kirke er det tredje orgelet i kirka. Orgelet som ble montert da kirka ble bygd, ble byttet ut i 1968. Det nye orgelet ble skiftet ut i 1997.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar