fredag 7. mai 2010

Lofoten Rorbuferie - Rorbuferie i Lofoten

"Lofoten Rorbuferie"

En rorbu er en sesongbolig for fiskere, gjerne lokalisert til et fiskevær. Rorbuer var særlig viktige den gang da fisket ble drevet fra åpne båter, og fiskebåten ikke hadde plass til også å brukes som bolig. Til ei rorbu hørte sengeplasser for et båtlag, plass til matlaging og rom for å lagre alt nødvendig av redskap og annet utstyr. Rorbua var plassert på land, men nær ved sjøen; det var viktig at utstyr kunne løftes rett fra båten og inn i hus. Rorbu er opprinnelig et nordnorsk begrep, mens på Romsdalskysten ble betegnelsen fiskarstove brukt om det samme fenomen. I dag er betegnelsen rorbu velkjent over hele kysten, og reiselivsfolk ønsker seg rorbuer på steder langt sør for der rorbuer var en historisk fenomen.



Som du sikkert vet, er lofoten verdenskjent for sitt lofotfiske. Lofotfiske starter ca. i januar måned å pågår helt til i april når skreien er ferdig-gytt. Det kommer fler og fler turister til Lofoten, og rorbuferie i Lofoten har blitt en stor turistattraksjon. Rorbuer brukes fremdeles i dag av sjarkfiskere som deltar i Lofotfisket.


Man finner stortsett rorbu annlegg overalt fra Andenes og helt ned til Å i Lofoten. De har også rorbuer på Værøy og Røst som er to små øyer som ligger utenfor lofoten og som også er en del av Lofoten.

Hvert år kommer mange turister for å oppleve rorbuferie i Lofoten.

                                    Klikk her>Bestill din rorbu i Lofoten<

















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar